Raw food på godt og ondt.
Raw food på godt og ondt.

Raw food kan være sundhedfarligt, fordi man ikke får dækket sit behov for vitaminer og proteiner.

Giver lammelser og problemer med knogler og organer

I raw food -kosten, må mad varer ikke opvarmes til over 42 grader, og en ægte raw food -diæt er desuden vegansk. Men en sådan kost kan være sundhedsfarlig.

Det viser en gennemgang af næringsindholdet i raw food -kost, foretaget af bachelorstuderende på LIFE, Institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet.

Lektor og studieleder Susanne Bügel fra instituttet siger, at man ved at spise raw food risikerer at mangle B12-og D-vitamin samt jern og protein. Hvilket kan medføre mangel på vigtige aminosyrer.

- Aminosyrer er vigtige byggeklodser. Mangler de, kan man ikke få bygget organerne op, og det kan også gå ud over produktionen af hormoner, forklarer hun.

Aminosyrer får man gennem proteiner fra kød, nødder og bælgfrugter, men raw foodveganere kan ikke spise bælgfrugter som bønner og linser, da de skal koges.

- I raw food -kosten får man kun proteiner gennem nødder, og man skal spise rigtig mange nødder for at få nok. For få B12-og D-vitaminer har også have konsekvenser for sundheden.

- Der er intet D-vitamin eller B12 i raw food . Uden Dvitamin får vi problemer med knoglerne, fordi vi har svært ved at optage kalcium. B12 har betydning for nervernes vedligeholdelse og nydannelse, og får man ikke B12, går der kun nogle måneder, før man mærker f. eks. følelsesløshed og andre nervesymptomer, siger Susanne Bügel.

Zink, jern og kobber er vigtige mineraler, som man også får underskud af i en raw foodkost, og det kan give blodmangel. Men raw food er ikke en dårlig kost.

- Det er sundt og lækkert. Det vil være et godt supplement til vores daglige kost, men det bliver farligt, hvis man bliver fanatisk.

Skrevet af:
Gitte Borch Andersen
BA i Human Ernæring[Tilbag]