Du kan ikke motionere dig til et vægttab
Du kan ikke motionere dig til et vægttab. Slankekure, derimod, giver vægttab.

Det sundeste vægttab kræver både motion og diæt

Motion har ingen selvstændig slankeeffekt, mens slankekure risikerer at svække din fysik, hvis du ikke også træner. Derfor skal diæt og motion kombineres, hvis du virkelig skal have succes

Der skal både rigtig kost og motion til, hvis et vægttab skal være både effektivt og sundt.

Men et sundt vægttab opnås bedst med en kombination af de to. Et nyt studie publiceret i New England Journal of Medicine sætter en fed streg under, at det bedste våben i kampen mod kiloene er at kombinere salaten med løbesko.

107 personer på 65 år eller mere blev delt i fire grupper, hvoraf én gruppe blev sat til at motionere, én gruppe blev sat på diæt, én gruppe blev sat i gang med både motion og diæt, og en fjerde gruppe virkede som kontrolgruppe.

Gruppen, der både motionerede og spiste anderledes, fik klart de bedste resultater; et vægttab på 10 kilo efter et år, en generelt forbedret fysisk tilstand, stærkere fysik, højere kondital og stærkere knogler.

Ældre skal også på diæt

En konsekvens af det nye studie er ifølge Arne Astrup, at man kan lægge en udbredt frygt for at sætte ældre mennesker på diæt i graven.

»Man har været bange for at sætte ældre på diæt, fordi man har frygtet at skade dem. I stedet har man sat dem til at motionere. Jeg synes, dette studie tydeligt viser, at der ikke er belæg for frygten for at skade de ældre, men at man skal kombinere motion og diæt, hvis de skal opnå resultater,« siger Arne Astrup.

Studiet viser desuden, at motion ikke har en isoleret vægttabseffekt, og det understreger, at også ældre har brug for kostændringer, hvis de skal tabe sig. Men motionen er bestemt ikke uvæsentlig, siger Arne Astrup, for den sørger for, at de ældre ikke mister muskelmasse, og giver den stærkere knogler og kroppe.

»For de fleste af os er det håbløst at leve med helt sund kost eller rigtig meget motion hver dag, men heldigvis kan de to ting supplere hinanden. Så bliver det okay at spise usundt et par gange om ugen, for motionen kompenserer - og omvendt,« slutter Arne Astrup.

Skrevet af:
Gitte Borch Andersen
BA i Human Ernæring[Tilbag]